Tee näyttävämpiä

teoksia muotovalaistuksen avulla


Tuomas tuimala

Haluaisitko oppia yksinkertaisen keinon parantaa taideteoksiasi? Muotovalaistuksen käyttö on juuri tällainen keino. Kerron tässä artikkelissa, mistä muotovalaistuksessa on kyse ja miten voit soveltaa sitä omissa teoksissasi.

Mistä muotovalaistuksessa on kyse?

Muotovalaistus on vanha tehokeino, jota on käytetty monissa mestariteoksissa. Muiden muassa Caravaggio on tunnettu dramaattisesta muotovalaistuksesta. 


Perinteinen muotovalaistus on sellainen, että valon lähde sijaitsee viistosti ylhäällä. Toisin sanottuna kyseessä on valaistus, joka korostaa kohteen muotoa. Kun valo tulee oikeasta suunnasta ja sopivassa kulmassa, syntyy valaistuun kohteeseen selkeä ero valon ja varjon välille. Tässä kuvassa näet esimerkin muotovalaistuksen käytöstä:

Simon Vouet käytti muotovalaistusta maalauksissaan.

Sopivan valon tulosuunnan lisäksi muotovalaistuksessa on yksi pääasiallinen valonlähde, joka valaisee kohteen niin, että siitä on suunnilleen 2/3 valossa ja 1/3 varjossa, tai toisin päin. Yksi pääasiallinen valon lähde voimistaa varjoja sopivasti niin, että varjoista syntyy kontrastin kautta helposti havaittavia muotoja. Kun piirrettävästä kohteesta voidaan helposti havaita erilaisia muotoja, on kohde helpompi piirtää tai maalata. Voit soveltaa muotovalaistusta, teetpä taidetta mallikuvasta, elävästä mallista tai mielikuvituksesta käsin.

Muotovalaistus lisää teoksen ilmaisuvoimaa

Muotovalaistus saa kohteen muodot esiin. Valaistuksen avulla kuvaan syntyy mielenkiintoisia valo- ja varjoalueita, mikä lisää teoksen kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. Moni aloittelija tekee piirtämisestä turhan vaikeaa yksinkertaisesti huonolla valaistuksella. Huonolla valaistuksella tarkoitan sitä, että kohde on valaistu liian tasaisesti joka suunnasta, jolloin mihinkään ei synny kunnollisia varjoja. 


Tasaisella valaistuksella teokset jäävät litteän näköisiksi ja niihin on hankalaa – ellei jopa mahdotonta – saada aikaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Tasaisella valaistuksella kaikkien muotojen kuvaaminen vaikeutuu merkittävästi. Kun valitset sellaisen mallin, jossa muotovalaistus toteutuu, voit tehdä parempia teoksia heti.

Tässä piirustuksessa muotovalaistus toteutuu ja kasvoihin muodostuu selkeä ero valon ja varjon välille.

Tule mukaan kursseille!

Koetko valon ja varjon kuvaamisen hankalaksi? Haluaisitko oppia tekemään teoksia, jotka ovat dynaamisia, kiinnostavia ja mielenkiintoisia katsella? Kursseillamme käsittelemme valon ja varjon ilmentämistä, joka on realistisen taiteen ydintä ja vaikuttaa suurelta osin siihen, kuinka onnistuneita omat teoksesi tulevat olemaan.


Jos ajatus muotovalaistuksen käytöstä ei avautunut sinulle vielä aivan täysin, se ei haittaa. Kursseillamme etenemme asioissa pala kerrallaan ja aloitamme aivan perusteista. Kurssiemme myötä taitosi kehittyvätkin nopeasti ja voit kokea ilon ja innostumisen, joka tulee itsesi ylittämisestä.


Olen myös itse mukana kursseillamme, joten voimme jatkaa keskustelua siellä. 


Tuomas

Kurssimme sopivat sinulle, jos haluat oppia kuvataidetta ja olet halukas panostamaan edistymiseesi.

Kuvassa Taidekoulu Tuimalan Tuomas kertoo, miten muotokuvan piirtämisessä voi onnistua.

Liity kursseillemme, jos...

● Aloitat piirtämistä tai maalaamista ensi kertaa
● Teet jo taidetta, mutta haluat kehittyä tekniikassasi ja saada vakaan pohjan osaamisellesi
● Haluat ohjausta, tukea ja palautetta
● Haluat lisää itseluottamusta ja varmuutta oman taiteesi tekemiseen
● Haluat löytää oman tyylisuuntasi

Kursseillamme viemme teorian käytäntöön. Saat henkilökohtaista ohjausta ja tukea juuri niissä asioissa, jotka merkitsevät sinulle eniten.