Mitä eroa on Mars Blackilla, Ivory Blackilla ja Payne's Graylla?


Liisa tuimala

Taidekurssillamme nousi esiin kysymys erilaisista mustista. Mitä eroa on esimerkiksi Mars Blackilla ja Ivory Blackilla? Molemmat näyttävät aivan samalta paletilla. Ja entäpä sitten hyvin tumma Payne's Gray, joka sekin näyttää yhdeltä uudelta mustalta tuubista ulos puserrettuna. Miten erilaisia mustia voisi ymmärtää?

Tutki värejä valkoisen avulla

Kun haluat selvittää jonkin värin luonteen, käytännöllinen keino on tutkia sitä valkoisen avulla. Tässä näet vertailun Mars Blackista, Ivory Blackista ja Payne's Graysta valkoisen avulla tutkittuna. Ylärivissä on värit suoraan tuubista puristettuina. Kuten huomaat, pelkkää yläriviä havainnoimalla on mahdoton sanoa väreistä oikeastaan mitään. Kaikki näyttää mustalta.

Vertailussa Winsor & Newtonin Mars Black, Ivory Black ja Payne's Gray.

Alemmilla riveillä näet samat värit valkoisen kanssa sekoitettuina. Mitä alemmas mennään, sitä enemmän seoksissa on valkoista. Nyt onkin jo helpompi huomata, miten eri mustat ja Payne's Gray eroavat toisistaan. 


Ivory Black on huomattavasti rusehtavampi musta kuin Mars Black. Värien valmistaja Winsor & Newton kertookin, että Ivory Black on ruskeaan kallistuva musta kun taas Mars Blackista on pyritty tekemään mahdollisimman neutraali eli sellainen, ettei se olisi kallellaan kylmään eikä lämpimään. Payne's gray on sitten taas hyvin sinertävä tumma harmaa. 


Näiden pienien erojen ymmärtäminen auttaa sinua sekoittamaan haluamasi sävyt paletilla helpommin sellaisiksi, kuin toivot. Kun tiedät, että jossakin mustassa on sininen vivahde niin tiedät samalla myös sen, että kyseistä mustaa lisäämällä pieni määrä sinisyyttä päätyy myös lopulliseen väriseokseesi. Tai jos haluat sekoittaa lämpimän mustanruskean seoksen niin tiedät väritutkimuksen perusteella, että saavutat oikean lopputuloksen helpommin Ivory Blackilla kuin Mars Blackilla, koska Ivory Black on jo valmiiksi ruskeaan päin kallellaan.

Värien erilainen sävytysvoima

Sekoittaessa mustia muihin väreihin huomaa, että väreillä on sävyn lisäksi myös erilainen sävytysvoima (engl. tinting power). Tämä tarkoittaa sitä, että halutun tummuuden aikaansaamiseksi tarvitaan erilainen määrä mustaa muun värin seassa. Mars Black on varsin intensiivinen musta, jota tarvitaan vain pieni tippa ja koko seos tummuu. Ivory Blackia taas pitää puristaa seokseen enemmän saman tummuuden aikaansaamiseksi.

Winsor & Newtonin akryylimaaleja.

Entä sitten kaikki muut mustat?

Myös muita mustia on olemassa, mutta niitä kaikkia ei tarvitse omistaa. Eri valmistajat voivat nimetä mustia sävyjään eri tavalla ja samanniminenkin musta voi olla kahden eri valmistajan välillä erilainen. Jos käsissäsi on Lamp Black, Oxide Black, Carbon Black tai mikä tahansa muu musta, tutki värejä valkoisen avulla. Valkoinen paljastaa sinulle, mistä mustassasi on kysymys. 


Maalausterveisin,


Liisa

Kurssimme sopivat sinulle, jos haluat oppia kuvataidetta ja olet halukas panostamaan edistymiseesi.

Esittelyssä

Välineet kurssejamme varten

Verkkokaupastamme saat samalla välineet, joita tarvitset kursseillamme. Klikkaa tarvikkeet ostoskoriin samalla kun liityt kurssille ja toimitamme tarvikkeesi sinulle muutaman arkipäivän sisällä.